Uw scheiding sámen doen? Deze mediator zet uw verstandhouding op 1! Skip to content

De scheiding samen doen? Het kan met de mediator van DOOR1DEUR

Voor iedereen die ervoor kiest om uit elkaar te gaan zijn de redenen anders. Een scheiding is altijd een heftige tijd. Emoties als verdriet, frustratie, schuldgevoelens spelen de hoofdrol, terwijl ondertussen het zakelijke deel van de scheiding ook nog geregeld moet worden. Vele vragen spoken door uw hoofd. Hoe gaan we het nu doen met de kinderen? Wat doen we met het huis? Hoeveel alimentatie moet er betaald gaan worden? Hoe zit het met de opgebouwde pensioenen? Een mediator bij scheiding kan u helpen.

Mediator geeft antwoord bij scheiding

Mieke van der Linden is gecertificeerd familiemediator (mediator bij scheiding), MfN-registermediator en auteur van het boek ‘Praktijkgids (echt)scheiding voor consumenten’. Ook werkt zij als piket- mediator voor Rechtbank Gelderland.

Al sinds 2010 is Mieke fulltime als mediator werkzaam. Zij is zeer deskundig op het gebied van kinderen in scheidingssituaties -ook als ervaringsdeskundige- en zal u hierover (als dit van toepassing is) dan ook uitgebreid adviseren en informeren.

Tijdens een scheiding komt u in een achtbaan terecht van emoties: teleurstelling, verdriet, boosheid en niet uitgekomen hoop en verwachting. Als deze gevoelens niet aan bod komen en de aandacht alleen uitgaat naar de zakelijke kant, dan zijn de problemen in de toekomst haast al uit te schrijven. Mieke helpt u om samen uw huwelijk goed af te sluiten en -als u kinderen heeft- de overstap te maken van ex-partners naar collega-ouders.

Samenwonend? Getrouwd? Geregistreerd partnerschap?

Of u nu samenwonend, getrouwd of geregistreerd partners bent, mediator Mieke zorgt ervoor dat alles bij uw scheiding wordt besproken wat voor uw situatie van toepassing is. Zij neemt u bij de hand tijdens het hele mediationproces en zorgt ervoor dat u overal goede afspraken over maakt samen. Alles wat u afspreekt wordt uiteindelijk vastgelegd in een convenant. Heeft u kinderen, dan wordt er ook een ouderschapsplan opgesteld.

Als u uit elkaar gaat na samenwoning dan hoeft u minder formele zaken te regelen dan na een huwelijk. Alleen een ouderschapsplan en kinderalimentatie zijn in dat geval verplicht. Maar maakt dat uw scheiding emotioneel minder moeilijk? Nee. Ook u sluit een periode af en zult ondanks alle emoties veel moeten bespreken en besluiten. Mediation helpt u om dit samen in goed overleg te doen.

Betrokkenheid, duidelijkheid, prettig contact en kwaliteit zijn de kernwoorden van het scheiding traject dat u bij mediator Mieke zult doorlopen.

 • Wil één van u beiden scheiden en komt er langzaam bij de ander het besef dat hij of zij er toch in mee zal moeten gaan en wilt u dit samen gaan regelen?
 • Heeft u samen besloten tot scheiding en staat u er beiden achter?
 • Zoekt u een mediator omdat dit nodig is om uit elkaar te kunnen (getrouwd of geregistreerd partnerschap)?
 • Wilt u goede afspraken maken voor en over uw kinderen?
 • Komt u er samen niet uit, maar wilt u geen vechtscheiding?
 • Heeft u de beslissing genomen om te gaan scheiden, maar echt geen idee hoe u alles aan moet pakken en waar u moet beginnen?

Insteek van de mediation bij scheiding

Het belangrijkste is dat u weer echt met elkaar in gesprek raakt. Vaak zien we toch wel dat door alle spanningen en emoties het lastig(er) is geworden om met elkaar te spreken over belangrijke zaken, om dingen uit te spreken naar elkaar toe. Dat is nodig om elkaar een nieuwe start gunnen, met het belang van de kinderen voorop. Als u niet met elkaar kunt praten, wordt het maken van afspraken een grote uitdaging.
Zijn de kinderen al wat groter en verschilt u van mening over wat de kinderen willen, dan is het ook mogelijk voor de mediator om een gesprek alleen met de kinderen te voeren.

Een mediator is onafhankelijk en houdt het belang van u beiden (en de kinderen) in het oog.

De gesprekken vinden plaats op het kantoor van DOOR1DEUR, aan de Koninginnelaan in Apeldoorn. DOOR1DEUR is goed bereikbaar en u kunt er gratis parkeren.

Uw scheiding wordt door de mediator van A tot Z geregeld

Uw scheiding wordt van begin tot eind stap voor stap begeleid. De mediator helpt u om samen afspraken te maken over de o.a. volgende onderwerpen:

 • het ouderschapsplan
 • het wonen
 • kinder- en partneralimentatie
 • verdeling van het vermogen
 • verdeling van het pensioen

U heeft geen omkijken naar de procedure bij de Rechtbank, uw mediator regelt alles met de advocaat. U hoeft daar niet zelf heen (ook niet naar de Rechtbank).

Kosten van de scheiding

DOOR1DEUR hanteert vaste prijzen voor een alimentatieberekening en de juridische procedure. De overige tijd (voor gesprekken, het uitwerken van verslagen, etc.) wordt berekend op basis van een standaard uurtarief.
Wilt u zoveel mogelijk zelf doen om te besparen op de kosten? Dat kan. Mieke biedt u daar alle ruimte voor, zonder dat dit ten koste gaat van duidelijkheid over wat er geregeld moet worden of hoe u dat moet doen.

Wel of geen subsidie/ toevoeging?

Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en vermogen komt u wel of niet in aanmerking voor een subsidiebedrag voor uw scheiding. Dat heet een toevoeging’. Er wordt altijd een check gedaan of (een van) u wellicht in aanmerking komt hiervoor. Dat kan een aanzienlijk bedrag schelen – variërend van de helft tot bijna de volledige kosten van het traject.

Weer grip op uw situatie

Wanneer het mediationtraject start, zult u merken dat u al snel weer meer grip krijgt op uw situatie. Dat zorgt vaak voor ‘rust in de tent’. Minder stress, spanningen en slapeloze nachten. U maakt afspraken over hoe u met elkaar omgaat zolang de scheiding nog niet rond is – financieel, zorg voor de kinderen, wanneer is wie thuis, enzovoorts.

Tijdens het mediationtraject ontstaat er over en weer meer begrip voor elkaar. Gaandeweg komt er berusting, is overleg mogelijk en dan wordt het makkelijker de ander niet (meer) af te rekenen op zijn of haar keuze om uit elkaar te gaan. U leert oog te hebben, hoe moeilijk ook, voor de positieve dingen die de ander in de scheiding doet. Bijvoorbeeld het huis klaar maken voor bezichtigingen, of de vaste lasten blijven doorbetalen.

Natuurlijk krijgt u ook duidelijkheid over hoe het na de scheiding verder moet. U krijgt antwoord op de vragen als: Kan ik straks nog wel rondkomen? Kan ik in het huis blijven wonen? Wat kan ik kopen? Hoeveel alimentatie moet ik betalen? Hoe gaan we het zo goed mogelijk doen voor de kinderen?

Belt u vooral de mediator als u vragen heeft over uw scheiding. Het is vrijblijvend! U bereikt ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Ook een mediator nodig voor uw scheiding?

Belt u vooral de mediator als u vragen heeft over uw scheiding. U bereikt ons via 055 843 45 52 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.