Ouderschapsplan - DOOR1DEUR Skip to content

Ouderschapsplan

Uitgebreid, gedetailleerd en toekomstgericht

Het ouderschapsplan dat ik opstel voor jullie is uitgebreid, gedetailleerd en ktoekomstgericht, want:

Werkwijze bij het opstellen

1. Het eerste mediationgesprek

In het eerste mediationgesprek gaan we in op jullie verstandhouding als ouders en eventuele knelpunten die jullie hierbij ervaren. Ook bespreken we hoe het met de kinderen gaat. En we bespreken jullie wensen ten aanzien van de zorgverdeling en de verdeling van de kinderkosten.

Inden gewenst kan ik advies en tips geven ten aanzien van:

  • Hoe en wanneer vertellen we het de kinderen (scheidingsmelding)?
  • Voor- en nadelen van verschillende zorgregelingen per ontwikkelingsfase van het kind
  • Welke praktische zorgafspraken zijn zo min mogelijk belastend voor de kinderen
  • Hoe omgaan met de kinderen tijdens de scheiding

2. Een uitgebreide vragenlijst

Na het eerste gesprek ontvangen jullie een uitgebreide vragenlijst die alle onderwerpen met betrekking tot de kinderen bevat die volgens mij in een goed ouderschapsplan thuishoren. Op basis van jullie antwoorden stel ik een eerste versie van het ouderschapsplan op die we in het tweede gesprek bespreken.

3. Kinderalimentatieberekening

Vaak wordt een kinderalimentatieberekening gemaakt, maar noodzakelijk is dit niet. Als uit het eerste mediationgesprek blijkt dat jullie een berekening wensen dan wordt die voor jullie gemaakt. De uitkomsten worden verwerkt in de financiële paragraaf van het ouderschapsplan.

4. Het tweede mediationgesprek

In het tweede mediationgesprek nemen we het ouderschapsplan door en -indien van toepassing- de kinderalimentatieberekening.

Knelpunten en verschillen van inzicht worden besproken totdat jullie er samen uit zijn. Als mediator begeleid ik dit onpartijdig. Wel geef ik ongevraagd advies als afspraken tussen ouders niet in het belang van de kinderen lijken.

Zijn aan het eind van dit gesprek alle afspraken duidelijk? Dan kan er de keer erna ondertekend worden. Zijn de afspraken nog niet rond? Dan plannen we nog een mediationgesprek.

5. Afronding

Als alle afspraken op papier staan dan kan het ouderschapsplan worden ondertekend.

Hoe goed een scheiding ook verloopt: álle kinderen hebben er last van!

Kinderen voelen zich verward als hun ouders gaan scheiden, ook als de ouders dit in goed overleg doen. Hun vaste basis verdwijnt.

Om kinderen de steun te bieden die ze nodig hebben is de inzet van een kindercoach écht aan te raden. De kindercoach helpt kinderen de scheiding een plek te geven, te verwoorden wat de scheiding voor hun betekent en hun vragen en angsten te uiten.

Kunnen jullie het als ouders niet eens kan worden over de zorgregeling? Dan kan de kindercoach hier vanuit de coaching advies in geven.
Kinderen zijn al heel jong heel goed in staat om hun belangen duidelijk te maken. Zij weten als geen ander waar ze bang voor zijn, waar ze verdriet over hebben, wat ze belangrijk vinden. Probleem is echter dat de kinderen niet alles uitspreken uit angst om een van beide ouders te kwetsen. Vaak durven zij zich wel helemaal uit te spreken bij een kindercoach: die is er helemaal voor hun én de kindercoach is neutraal: die kunnen ze niet kwetsen!

Het is belangrijk dat de kinderen zich kunnen uitspreken. Voor hun verwerking en om hun mening te laten tellen. Als hun mening telt, verlost hen dat van de machteloosheid die ze voelen met betrekking tot de scheiding. Het is juist het ervaren van machteloosheid dat kan traumatiseren.

Ook een mediator nodig voor het ouderschapsplan?

Wil je ondersteuning bij het opstellen van een ouderschapsplan? Of twijfel je over mediation?  Je bereikt mij telefonisch op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Help mij ook naar een oplossing

Ook een mediator nodig voor uw scheiding?

Belt u vooral de mediator als u vragen heeft over uw scheiding. U bereikt ons via 055 843 45 52 op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.